Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Έναρξη για το 29ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου

Έναρξη για το 29ο Φεστιβάλ Ναυπλίου (βίντεο)
 Ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου το 29ο κατά σειρά Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Φέτος λόγω της πανδημίας ο αριθμός των θεατών που μπορούν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ είναι  περιορισμένος, όπως και η διάρκεια της όλης διοργάνωσης, ενώ οι εκδηλώσεις γίνονται κάτω από τους υγειονομικούς κανόνες που έχει αποφασίσει το υπουργείο πολιτισμού. Φέτος και για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ μεταδίδονται από γιγαντοοθόνες στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και στο Τολό έξω από το ΚΕΠ.
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. 
Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται  στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.
Στην έναρξη του φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Γκιόλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαριά Ράλλη, οι Αντιδήμαρχοι Ναυπλιέων Ραφαήλ Μπαρού και Κωνσταντίνος Ρούτουλας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας Κώστας Χελιώτης και φυσικά ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης, κ.α
Το 29ο Φεστιβάλ Ναυπλίου ξεκίνησε με συναυλία του Μιχάλη Καλκάνη 

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάςελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Προέρχεται από μουσική οικογένεια και, πέραν του ότι συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη. Ντύνει με ηλεκτρονική μουσική το παραδοσιακό τραγούδισμα της… γιαγιάς του και κάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις (field recordings) σε θρησκευτικές τελετές μεταναστών, δίνοντάς μας ένα αμάλγαμα ήχων του κόσμου στο δίσκο του World Echoes in Athens.
Το σχήμα του επιλέχθηκε ως «η νέα μουσική πρόταση» του Athens Technopolis Jazz Festival 2018, ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε με μία ξεχωριστή εμφάνιση στο Summer Nostos Festival του
ΚΠΙΣΝ με καλεσμένο τον κορυφαίο multi-instrumentalist και συνθέτη από τη Σιβηρία Nadishana. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ τον Οκτώβριο το σχήμα του επιλέχθηκε πρώτο ανάμεσα σε 300 υποψηφιότητες για να εμφανιστεί στο Fira B Festival της Ισπανίας.
Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία του σχήματος αποτελούν οι δύο παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου (24 & 25 Ιουλίου) με καλεσμένους δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν (HaigYazdjian) και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη. Μαζί δημιούργησαν ένα μουσικό περιβάλλον όπου συνυπήρξαν η τζαζ με την ambient, η παραδοσιακή και world μουσική με την ψυχεδέλεια και τη noisy αντίληψη,  η πηγαία μελωδία με την electronica, έχοντας ως στόχο έναν νέο πρωτότυπο και αυθεντικό ήχο.
Με ειδικούς κανόνες το φετινό φεστιβάλ

Να τονίσουμε πως η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και  παρέχεται ένα ειδικό δελτίο εισόδου,
το οποίο επιτρέπει στους διοργανωτές να έχουν τον έλεγχο της κάθε εκδήλωσης.
Η προμήθεια αυτού του ειδικού δελτίου ισχύει μόνο για ένα άτομο είναι αυστηρά προσωπικό, δεν μεταβιβάζεται και είναι αποκλειστικά και μόνο για την ημερομηνία για την οποία έχει εκδοθεί, διαφορετικά δεν θα επιτραπεί η είσοδος στον κάτοχο.
Να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για τη μεταφορά με τα λεωφορεία στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Παλαμήδι, τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας και το Φουγάρο.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση σας στους χώρους των εκδηλώσεων. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Για την προμήθεια και την κράτηση θέσεων του ειδικού αυτού δελτίου εισόδου επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ και τα τηλέφωνα 2752027153 και 2752099085 Κατά την είσοδο και την έξοδο στους χώρους των εκδηλώσεων είναι υποχρεωτική η  χρήση προστατευτικής μάσκας.

Δείτε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα της συναυλίας του Μιχάλη Καλκάνη και τους χαιρετισμούς του κ. Κωστού, του κ. Μαλτέζου και του κ. Βακαρέλη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

bougiotispress@gmail.com

Σελίδες