Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

H ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΧΩΝΙΚΑ)




Στο κέντρο του χωριού Νέο Ηραίο ή  Χώνικα , σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από την πόλη του Άργους, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας, ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Την παραμονή της εορτής της Παναγίας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας κα ανήμερα της εορτής Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 τελέστηκες ο όρθρος και  η θεία λειτουργία ιερουσργούντος του π. Γεωργίου Σκούμπη.

Χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ανήκει τυπολογικά στον σύνθετο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Στην ανατολική πλευρά του εξέχουν τρεις τρίπλευρες αψίδες, και στη δυτική υπάρχει νάρθηκας και κωδωνοστάσιο.
Οι τοίχοι του πατούν επάνω σε κρηπίδα με δύο βαθμίδες και είναι κτισμένοι σύμφωνα με το μεσοβυζαντινό πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας. Μόνο στην ανατολική πλευρά καλύπτονται με ορθομαρμάρωση μέχρι περίπου το μέσο. Στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά διαμορφώνονται δύο λίθινοι σταυροί, διακοσμητικό στοιχείο χαρακτηριστικό του 12ου αιώνα. Ο τρούλος και τα ανώτερα μέρη ανήκουν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση.
Ορισμένα τμήματα του ναού, όπως ο οκτάπλευρος τρούλος, και οι αετωματικές απολήξεις της εγκάρσιας κεραίας του σταυρού έχουν ανακατασκευαστεί πιθανότατα κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας.
Ο ιερός ναός γιορτάζει κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

bougiotispress@gmail.com

Σελίδες