Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019

ΝΑΥΠΛΙΟ- Η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ VANESSA ATALANTA
Πεταλούδα το είδος Βανέσα Αταλάντα σε τοποθεσία στην πόλη του Ναυπλίου, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019.  Η πεταλούδα Vanessa atalanta είναι ένα κοινό κοσμοπολίτικο είδος πεταλούδας της οικογένειας Nymphalidae. Απαντάται στη Βόρεια Αφρική, στην Ευρώπη και στην Δυτική Ασία. Στην Ελλάδα έχει ευρεία εξάπλωση και εμφανίζεται σε ολόκληρη την χώρα από το επίπεδο της θάλασσας, έως τα 2.450 m. Συνηθίζει να εμφανίζεται σε χαμηλά δάση και λιβάδια μεσαίου υψομέτρου, όπου φύεται η τσουκνίδα (Urtica dioica) πάνω στην οποία ζει και τρέφεται η κάμπια της.
Ο παρατηρητής θα την συναντήσει σε ανοίγματα η διάκενα δασών, αλσών, κοντά σε πηγές νερού, ρέματα και υγροτόπους κ.α.  Το άνοιγμα φτερών της πεταλούδας ανέρχεται σε 55-60 mm. To αρσενικό και το θηλυκό του είδους είναι όμοια. Πρόκειται για μία μαύρη πεταλούδα με χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες στις άκρες των φτερών και μία πορτοκαλί λωρίδα στην υπομετωπική περιοχή . Πετά από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο σε δύο γενεές. Κάποια άτομα διαχειμάζουν σε κοιλότητες του εδάφους και των δέντρων και πετούν πάλι την άνοιξη.
Μερικές από τις πεταλούδες του γένους Vanessa, συμπεριλαμβανομένης και της V. atalanta, είναι είδη, που είτε υπερασπίζονται μία θέση (κούρνιασμα) είτε υπερασπίζονται μία μικρή περιοχή (χωροκράτεια). Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει την χωροκρατική συμπεριφορά της V. atalanta.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com