Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018

Ψαρόνια: Κρεσέντο με "χορευτικές" φιγούρες πάνω από το Ναύπλιο

Ψαρόνια: Κρεσέντο με "χορευτικές" φιγούρες πάνω από το Ναύπλιο (βίντεο)
 Ένα μεγάλο κοπάδι από ψαρόνια ξεδιπλώνουν τις "χορευτικές" τους ικανότητες πετώντας πάνω από την πόλη του Ναυπλίου την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018.
Το τσουχτερό κρύο του Χειμώνα φέρνει και τα ψαρόνια κοντά στις πόλεις. Πετάνε σε άψογους και εντυπωσιακούς σχηματισμούς κατά εκατοντάδες και προκαλούν τα βλέμματα ακόμη και των κατοίκων των πόλεων, αφού κατακλύζουν δέντρα, πάρκα και ταράτσες.
Σε μεγάλους αριθμούς πετάνε αδιάκοπα με απίστευτες εναλλαγές σχημάτων, κυρίως για να μπορούν να αποφεύγουν την επίθεση από τα αρπακτικά του ουρανού.
Ταυτόχρονα αναζητούν τόπο για κούρνια σε ψηλά πεύκα κοντά στις πόλεις, ή σε τόπους προστατευμένους από την αλεπού και το ποντίκι στην ύπαιθρο.
Το ψαρόνι αποτελεί ένα από τα πιο προσαρμοστικά πτηνά του πλανήτη μας σε ότι αφορά τις τροφικές του προτιμήσεις. Υπάρχουν περίπου 55 είδη ψαρονιών ανά τον κόσμο, και θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά , με δυνατότητα μίμησης ήχων άλλων πτηνών, συμπεριλαμβανόμενης και της ανθρώπινης φωνής.
Από καρποφάγο έως και 90% την εποχή που εμφανίζεται στους ελαιώνες (συνήθως τον Οκτώβριο), μετατρέπεται σε εντομοφάγο κατά 75% την εποχή φωλεοποίησης- αναπαραγωγής, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στα πουλιά. Επίσης πολλές φορές προκαλούν καταστροφές στην γεωργία.
Γκαραβέλι, γκάρκουλο , ζαραβέλι , ζβορίγγι, ή χειμώνι ,είναι κάποιες από τις γνωστές του ονομασίες. Είναι παμφάγο, και είναι ένα από τα πιο κοινά είδη πουλιών
Το ψαρόνι ήταν το πρώτο πτηνό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, το 1989, σε πρόγραμμα δακτυλίωσης για την επιστημονική μελέτη της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com