Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ξεκίνησε στο Ναύπλιο το 14ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου


Ξεκίνησε στο Ναύπλιο το 14ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου
Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου στο Ναύπλιο το 14ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσεις του Παντείου Πανεπιστημίου, την Έδρα J. Monnet «Αλληλεγγύη ,Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ» (υπεύθυνη Επικ. Καθηγήτρια Μ. Ντ. Μαρούδα) και την Έδρα UNESCO για τη Δημοκρατία, τα Δικαιώματα του ανθρώπου και την Ειρήνη.

Το Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Στέλιου Περράκη, από το 2005, κάθε χρόνο (Μάιο) στο Ναύπλιο, στο «Βουλευτικό», όπου λειτούργησε η πρώτη Βουλη των Ελλήνων. Αποτελεί ένα μοναδικό θεσμό για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς προσομοιάζει στις διεθνείς écoles doctorales, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη συμμετοχή νέων ερευνητών ετησίως.
 Φιλοξενεί Υποψήφιους Διδάκτορες, Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Μεταδιδακτορικούς ερευνητές , από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο τους στο πεδίο του Διεθνούς κι Ευρωπαϊκού Δικαίου ενώπιον πολυμελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής αξιολόγησης. Η παρουσίαση των εργασιών (Διατριβών,Διπλωματικών) γίνεται στη γλώσσα εκπόνησής τους (ελληνικα/αγγλικά/γαλλικά). Το Σεμινάριο είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, διεξάγεται ειδική Διάσκεψη/εκδήλωση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και άλλων ειδικών (πολιτικών, διπλωματών εμπειρογνωμόνν, αξιοματούχων Διεθνών Οργανισμών) πάνω σε θέματα της επικαιρότητας του Διεθνούς Δικαίου και της Πολιτικής, εκδήλωση, επίσης ανοικτη στο κοινό.
 Φέτος θα παρουσιαστεί το εκπονούμενο έργο 17 υποψηφίων Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια (Πάντειο, ΕΚΠΑ, EIUC Venice, Κύπρου,Montpellier), αρχικά στις 11/05 και θα συνεχιστεί στις 13/05 το πρωί. Θα ακολουθήσουν ateliers με την ευθύνη της Έδρας J. Monnet «Αλληλεγγύη ,Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ», πάνω σε θέματα επικαιρότητας Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής (προστασία ευάλωτων ατόμων/ομάδων, Συρία και η αρχή της ευθύνης προστασίας).
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου διοργανώνεται Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Safeguarding Democratic Institutions within a Europe in crisis: Challenges and Responses», που θα διεξαχθεί 11 και 12 Μαίου. Στη Διάσκεψη (έναρξη 11/05, 16.00 μ.μ.) θα λάβουν μέρος 40 διακεκριμένοι εισηγητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βενετίας για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου G. Buquicchio και ο Καθηγητής A.A. Cancado-Trindade, Δικαστής στο ΔΔ Χάγης, ως κεντρικοί ομιλητές.
Στη Διάσκεψη συνεργάζονται: το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστηρίζουν ο Δήμος Ναυπλιέων και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε η Α΄ Συνεδρία με Εισηγήσεις Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών Φοιτητών Σχολιάζαν/Αξιολογούσαν οι: Περράκης Σ., Ομ.Καθηγητής, Πάντειο, Πάντειο, Χατζηκωνσταντίνου Κ., Ομ. Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΑΠΘ, Τσάλτας Γρ., Ομ. Καθηγητής, Τμήμα ΔΕΠΣ, Πάντειο, Χ. Δίπλα, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, Τσαγκούριας Ν., University of Seffield, Μαρούδα Μ.-Ντ., Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΠΣ, Πάντειο, Σαρηγιαννίδης Μ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, Αγαπίου Κ., Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Παν. Κύπρου, Ακριβούλης Δ., Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Παν. Μακεδονίας, Κυριακόπουλος Γ., Λέκτορας, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η Β΄ Συνεδρία με Εισηγήσεις Υποψηφίων Διδακτόρων ενώ ακολούθησε Ειδική Εκδήλωση - Διεθνής Διάσκεψη: « Safeguarding Democratic Institutions within a Europe in crisis: Challenges and Responses»
 Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Σεμιναρίου απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  Στέλιος Περάκης κα.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

bougiotispress@gmail.com

Σελίδες