Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ




Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού. Η Καλαμπάκα είναι κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός. Κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Αιγίνιο.










ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018. .Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Κοντά στο τζαμί σώζεται το οκταγωνικό μαυσωλείο (τουρμπές) του ιδρυτή του, Οσμάν Σαχ, εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α΄, κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας (σαντζάκι) ο οποίος πέθανε στα Τρίκαλα το 1567. Κατά την παράδοση, ο Οσμάν έκτισε το τζαμί επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων.
  









Η Πόρτα Παναγιά, χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό σημείο του Πορταϊκού ποταμού στα Τρίκαλα, αποτελεί κορυφαίο δείγμα Βυζαντινής ναοδομίας του 13ου αιώνα, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2108. Ο ναός της Πόρτας Παναγιάς ή αλλιώς η «Παναγιά των Μεγάλων Πυλών» βρίσκεται απέναντι από την Πύλη, στον συνοικισμό Πόρτα που ήταν και η γενέτειρα του Αγίου Βησσαρίωνα. Χτίστηκε το 1.283 μχ από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Α΄ Άγγελο Κομνηνό Δούκα και παρότι έχει υποστεί αρκετές και μεγάλες ζημιές από τότε έχει διατηρήσει αρκετά στοιχεία όπως τις τοιχογραφίες που είναι σχετικά πρόσφατες, του 18ου αιώνα αλλά και το αρχικό δάπεδο. Η μοναδικότητα του ναού πέρα από την σημαντική ιστορική και θρησκευτική σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλών, βρίσκεται σε δύο ψηφιδωτά της κύριας πύλης του Ιερού.











ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Πύλη για την ορεινή περιοχή των Τρικάλων εδώ και αιώνες και ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018. Εδώ υπήρχε η βυζαντινή πόλη «Μεγάλαι Πύλαι» με το σπουδαίο μοναστήρι της «Πόρτα Παναγιάς». Πάνω σε αυτό το στενό πέρασμα απλώνεται ο σημερινός οικισμός της Πύλης, κύριο εμπορικό-διαμετακομιστικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Εδώ στέκει μέχρι σήμερα ακλόνητο και αγέρωχο το ονομαστό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα.






 PHOTO ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

bougiotispress@gmail.com

Σελίδες